5-dagarstur med skoter

5-dagarstur med skoter

Att köra skoter är ett härligt sätt att komma ut och uppleva fjällen. Kombinationen av adrenalin när du kör fort över stora områden och lugnet du får från naturen är otrolig! Vi kör genom ett landskap format av inlandsisen; genom uråldriga skogar, myrar, sjöar och fjäll. Vi har stor chans att se olika typer av djur såsom älg, ren, hare, eller den karaktäristiska ripan. Om vi har tur kanske vi får en glimt av de mer skygga rovdjuren som bor här, som lodjur eller järv. Vi håller alltid utkik efter spår.

Dag ett – En av våra guider möter upp er i Kiruna för en transfer med bil till vår hästgård, som är basen där turen startar och slutar. Vi finns i en liten by, Puoltsa, precis vid Kalixälven. Väl framme på gården får du installera dig i ditt rum och vi kommer också att gå igenom kläder och säkerhetsutrustning inför turen. På eftermiddagen tar vi en titt på skotrarna och kör en kort testrunda. På kvällen äter vi middag tillsammans och diskuterar turen som väntar oss.

Dag två – Efter frukost gör vi oss redo för en dag på skoter. Det brukar ta lite tid att förbereda och packa allting första dagen. Alla är spända och kanske lite nervösa i början. Men när vi väl har lämnat gården och du börjar vänja dig vid maskinen är känslan underbar! Din samiska guide tar dig genom otroliga fjällområden, områden som har varit samernas hem i tusentals år. Här bor också renarna som länge har varit ett livsavgörande djur för samer.

Vi stannar någonstans skyddade från vinden för lunch och lagar den över öppen eld. Älg- och renkött är en vanlig del i måltiden. Efter lunchen kör vi vidare genom landskapet och avslutar turen i en liten samisk by, Ratekjokk. Där finns det inga vägar och vi möter sällan någon annan här. Stugan vi övernattar i är mysig och genuin, du får verkligen känslan av att vara bortkopplad från allt annat. Vi avnjuter en trevlig middag, med gott om tid för historier om förr och nu från platsen vi är på. Förhoppningsvis lyser himlen upp av stjärnor och norrsken.

Dag tre – Vi startar med en god frukost, välbehövligt inför en ny dag på skotern! Vi packar ihop allting och ger oss ut igen. Förhoppningsvis är vädret på vår sida och vi kan köra uppåt in i högfjällen. Vi närmar oss Kebnekaise, Sveriges högsta fjäll. Precis som under gårdagen lagar vi lunch utomhus. Efter en lång dag utomhus, full av häpnadsväckande upplevelser och nya intryck kommer vi tillbaka till gården i Puoltsa. Där väntar ett välförtjänt bastubad och en god middag. Den här dagen kommer du säkert känna några nya muskler och för det är bastun idealisk!

Dag fyra – Den sista skoterdagen, vi kan rutinerna och alla är ivriga att komma iväg! Vi bestämmer rutten efter väder och snöförhållanden, har du ett särskilt önskemål kan vi också ta det i åtanke. Du känner dig bekväm med guiden, maskinen och snön. Med några dagars körning i bagaget är du nu redo att testa dina gränser och få ut mesta möjliga av din körning. Förhoppningsvis är vädret fint med en klar arktisk himmel. Vi alla njuter av vår sista dag, och känslan när vi kommer tillbaka är väldigt tillfredsställande. Sista natten spenderas på gården.

Dag fem – Det här är avresedagen, efter frukost skjutsar vi er tillbaka till Kiruna.

Vi har alltid respekt för naturens krafter och väderförhållanden, det är något vi inte kan styra över. Därför är det svårt att veta en exakt rutt på förhand och ibland måste vi göra ändringar i programmet. Säkerhet går alltid först och vi försöker alltid välja bästa möjliga rutt efter väderförhållanden under varje dag.

Minsta ålder för att köra skoter är 18 år och körkort för bil krävs. För bästa upplevelse rekommenderar vi singel skoter på denna tur.

Längd: 5 dagar, 4 nätter

Tid: februari – april 2025

Ingår: skoter, guide (svensk- och engelsktalande), hjälm, vinterytterkläder, helpension från och med middag dag ett till frukost dag fem, transfer Kiruna.

Pris: 16 950 kr (min 2p)

Extra: 4 200 kr p/p för egen skoter