Puoltsa
Vår gård ligger i en liten by som heter Puoltsa (Buolža på samiska). Den ligger mellan Kiruna och Nikkaluokta, precis vid Kalixälvens strand. Här har vi haft vår verksamhet sedan 1997.
Ratekjokk
Ratekjokk är en liten samisk by som ligger på södra sidan av Kalixälven, en bit nedanför trädgränsen. Där har vi övernattning på våra rid- och skoterturer. Både Matti och Kerstin har sina rötter i Ratekjokk så det är verkligen ”hemma”. Vi har några hus där, bastu alldeles vid jokken och hästarna har gott om bete på sommaren. På gården har Mattis familj bott och verkat i väglöst land, med vatten från jokken, men med en lyx som el. Hit tar vi oss över Kalixälven med båt/skoter/skidor eller ridande över fjället med häst.
Nikkaluokta
Sju mil väster om Kiruna slutar bilvägen i byn Nikkaluokta, där fjällvärlden tar vid. Det är här de flesta vandrare startar sin vandring mot Kebnekaisetoppen, Sveriges högsta fjäll.
Idag är Nikkaluokta en välbesökt destination men tusentals år före turisternas intåg har det funnits samiska bosättningar i fjällområdet. Nikkaluokta låg längs flyttleden för renarna och var en bra boplats för renskötare. De första fasta bosättningarna (torvkåtor) restes i början av 1900-talet.
Ofelaš startade upp med ridturer i Nikkaluokta år 1997. Idag rider vi dagsturer i vackra Láddjovággi sommar och höst.
Läs mer på Nikkaluokta Sarri AB
Samebyar
En sameby är inte en by i vanlig bemärkelse utan är en ekonomisk och administrativ sammanslutning som bedriver renskötsel inom samebyns område. Det finns ett femtiotal samebyar i Sverige och renskötselområdet täcker ca hälften av Sveriges yta. Bara en mindre del av den samiska befolkningen är medlemmar i någon sameby. Mycket av den samiska kulturen bärs av renen och den är därför väldigt viktig.
Leaváš och Girjas är fjällsamebyar där renarna vanligtvis under sommaren är i väster mot norska gränsen, höst och vår i lågfjällsområdena mer i mitten och under vintern mer österut i skogslandet.
Området där vi har vår verksamhet ligger både i Leaváš och Girjas samebyar.
Läs mer om samer, samebyar och renskötsel på samer.se