Om oss

Ofelaš Islandshästar & Guideservice

Vi är ett litet guideföretag där islandshästen står i centrum. Vi finns i nordligaste Sverige i skuggan av Kebnekaise, Sveriges högsta fjäll. Vår tanke med företaget är att kunna visa vår natur på ett naturligt och miljövänligt sätt.

Vi rör oss i en urgammal samisk kulturbygd där vi ständigt blir påminda om gångna generationers liv. Den delen blir ofta förbisedd i fraser som ”den sista vildmarken”. För oss är det ej någon vildmark utan vårt hem, där våra samiska förfäder levt under mycket lång tid. Vi vill gärna dela med oss av det vi har till människor som är intresserade av natur och kultur. Vi vill också erbjuda en professionell ridskola med bra ridutbildning. 

Sommar och höst utgår våra dagsturer från byn Nikkaluokta, vid foten av Kebnekaise. Resten av året har vi vår verksamhet i Puoltsa, en by som ligger mellan Nikkaluokta och staden Kiruna.

Vi anordnar ridturer allt i från några timmar till veckoturer i fjällterräng. Vi har hästar som passar för både nybörjare och vana ryttare. Vi står också till tjänst med hela företagsarrangemang, har ridskola, erbjuder logi mm. Under vinterhalvåret erbjuder vi dags- och flerdagsturer med skoter. 

Ofelaš är ett samiskt ord som betyder vägvisare och uttalas ”Åfelasch” 

Vi som jobbar här

Företaget drivs sedan starten år 1997 av Kerstin Nilsson och Mats Blind-Berg. På gården jobbar Jenny Jansson och Henry Svonni året runt. Under högsäsong brukar vi ha några extra anställda.

Våra djur

Just nu bor det ca 30 islandshästar på gården, några är privatägda. Här bor också två katter, två getter och en hund. Under vintern får vi besök av en hel del älgar. Både Kerstin och Matti har renar med de rör sig i fjällen och skogen, olika områden beroende på årstid.