Arktisk djursafari med skoter

Arktisk djursafari med skoter

Välkommen att följa vår guide på en fantastisk dag på fjället och i skogen. Efter att med bil ha hämtat upp er i Kiruna och tagit er till utgångspunkten vid Kalixälvens strand tar vi oss med miljövänliga snöskotrar som hjälp ut på denna tur. Vi kör genom den fjällnära urskogen där vi har stora möjligheter att se skogens konung, älgen, i sitt vinterkvarter.

I barrskogsbältet nedanför kalfjället söker älgen sin vinterföda. Med lite tur kan vi också se tjädern, skogens största hönsfågel, när den flyger upp ur snön. Genom fjällskogen slingrar sig skoterleden mot kalfjället, spåret bär uppåt mot trädgränsen och nu har vi stora chanser att se den karakteristiska ripan i full vinterprakt. När vi passerar trädgränsen öppnar sig vidderna för våra ögon, vidunderliga vyer som etsar sig fast på näthinnan för lång tid framåt ”glöm ej kameran med laddade batterier”. Här är renens rike, här har renarna vandrat i urminnes tider och gett människan skydd, mat, värme och liv.

Vår lokala guide berättar om flydda tider och om vardagen för den moderna renskötaren och om hoten som tornar upp sig mot den arktiska urbefolkningen. Vi fortsätter vår rundtur på den arktiska tundran med chans att finna spår av järv och lo, fjällets stora rovdjur. De är skygga men spåren i snön berättar historier om den gångna nattens jakt. Har vi tur får vi kanske se en glimt av snöharen när den ängsligt skuttar iväg. Efter en händelserik dag på fjället och i skogen avslutas dagen med en något sen lunch med någon för årstiden typisk samisk rätt. Allt medan polarskymningen sänker sig över fjällen utanför vårt lunchställe. Efter turen kör vi er tillbaka till Kiruna. Rutten kan variera och anpassas alltid efter väder- och snöförhållanden. 

Ingår: transfer Kiruna C, varma ytterkläder, hjälm, lunch, snöskoter, guide

Tid: ca 5,5 tim, kl 9.20-14.50, 9 dec – 6 april

Pris: 3195 kr/pers Student 2695 kr/pers (delad skoter) (min 2 pers) 

Extra: 1200 kr för egen skoter