Biellugisturen

Biellugisturen (3 eller 5 dagar)

Att välja en flerdagstur med islandshäst i fjällen är ett härligt sätt att vistas i fjällen. Du får lära känna islandshästen, vistas ute i naturen, sitta runt öppen eld, lära dig om samisk kultur och sova i tältkåta. Det viktiga är inte klockan och prylar utan istället hästen, ridningen, naturen, vädret, samvaron och maten. Turen rids i lågfjällsområdet väster om Kiruna och öster om Kebnekaise på södra sidan av Kalixälven. Det är ett område dit få turister hittar så vi får vara ostörda.

Vi startar den första riddagen på morgonen. Du tilldelas en häst som passar dig och din ridvana och vi går igenom turen, hästar och utrustning. Vi beger oss iväg på hästryggen ut i vår fantastiska fjällvärld. Till största delen rider vi i obanad terräng eller efter stigar, så vi får utnyttja islandshästens fenomenala förmåga att ta sig fram. Vi kan rida i olika tempon beroende på terräng. Vi rider på kalfjället, över myrar och genom skogen. Eftersom vi rör oss i fjällterräng får vi ta hänsyn till vädret och det kan det hända att vi måste ändra rutten pga vädret.

Övernattningen sker i tältkåta två nätter, där vi sover i sovsäck runt eldstaden, så det är bra om du prövat på att sova i tält innan turen. Varje dag stannar vi för lunch som tillagas över öppen eld. Maten består av lokala specialiteter som vilt och fisk som tillagas på traditionellt sätt över öppen eld. När vi kommer fram till övernattningsstället hjälps vi åt med hästarna och matlagningen. Vi förflyttar oss, hästarna och vår utrustning så under turen får du uppleva känslan av ett rörligt nomadliv. Vi har med oss packhäst som hjälper oss att bära, men alla ryttare packar sina personliga saker i sadelväska på den egna hästen. För att tvätta oss under de dagarna använder vi det klara och friska vattnet i fjällbäckarna. 

Den första riddagen rider vi genom skogen, över myrar och upp på fjället till vårt övernattningsställe i närheten av Biellugis. Vi stannar under dagen för lunch. Efter frukost nästa dag rider vi en dagstur västerut och kommer tillbaka till vårt övernattningsställe. Ridningen går helt över kalfjället denna dag och vi har en vidunderlig utsikt. Ridningen avslutas på eftermiddagen dag tre och den dagen rider vi tillbaka till startpunkten. Därifrån vi tar oss med bil tillbaka till vår gård. En del av turerna går andra riddagen längre västerut till Ratekjokk där vi sover andra natten i stuga och dag tre blir då en dagstur. Ibland rider vi istället till Ratekjokk tredje dagen. Hästarna lämnas då i Ratekjokk och vi själva tar oss över Kalixälven med båt och sedan med bil tillbaka till vår gård i Puoltsa (kan ridas åt andra hållet också). 

Detta är en tur för dig som kan avstå från en del av dagens moderna bekvämligheter för att få uppleva fjällen på ett naturligt sätt och gärna hjälper till med praktiska bestyr. Dagsetappernas längd är ca 15-25 km. 

Du kan välja att boka 3-dagarsprogrammet som börjar första riddagens morgon och avslutas på eftermiddagen den sista riddagen, men du kan också göra det mer bekvämt för dig och boka 5-dagarsprogammet där övernattning i dubbelrum på vår gård före och efter riddagarna, måltider före och efter riddagarna samt transfers ingår. 

Maxvikt 90 kg och minimiålder 12 år. Utrustningslista och bokningsbekräftelse fås vid bokning. 

Endast 5-dagars programmet går att boka online, för 3-dagars kontakta oss. 

Vill du boka online, men turen verkar full, kontakta oss så kan vi eventuellt lösa plats åt dig/er. 

       

Passar både dig med ridvana och dig som aldrig suttit på en häst förut

Ridvana krävs, du ska kunna rida i snabbare gångarter än skritt

Flerårig ridvana krävs, du ska kunna kontrollera en häst i öppen terräng och ha god fysisk hälsa

3-dagars program

Längd: 3 dagar och 2 nätter (3 hela dagars ridning) (kl 8.30 dag 1  -kl 17 dag 3 )

Ingår: häst med utrustning, guide (sve- och  engelsktalande), helpension (lunch dag 1-lunch dag 3), hjälm, transfer

Ingår ej: transfers, logi före eller efter 3-dagars ridturen, extra måltider

Datum: 8-10.7, 22-24.7, 5-7.8, 19-21.8 2024

Pris: 8 100 kr/pers (3-10 pers)

5-dagars program

Längd: 5 dagar och 4 nätter (3 hela dagars ridning)

Ingår: häst med utrustning, guide (sve- och engelsktalande), helpension (middag dag 1-frukost dag 5), hjälm, transfers

Datum: 7-11.7, 21-25.7, 4-8.8, 18-22.8 2024

Pris: 10 800 kr/pers (3-10 pers)