Häst, skoter, älg och norrsken

Häst, skoter, älg och norrsken (2 dagar)

En perfekt minisemester för dig som vill uppleva det bästa av vår natur och kultur, från hästryggen och med snöskoter. Under två dagar är vi ute i skogen och fjällen, på spaning efter norrsken och vilda djur. Alla måltider och logi på gården ingår.

Turen startar på eftermiddagen, med transfer från Kiruna. Vi kör ut till vår gård, 25 km väster om Kiruna, mot Nikkaluokta och Kebnekaise. Väl framme på gården gör vi i ordning hästarna tillsammans och rider ut på en avslappnande tur i lugnt tempo. Våra islandshästar är stabila och vet precis vart rutten går, trots att det är mörkt ute. Förhoppningsvis är det klart väder och vi får njuta av en fantastisk stjärnhimmel, med lite tur kanske vi även får se det mytomspunna norrskenet. Efter turen väntar en varm eld i vår ”Goahti” (kåta på samiska). Kring elden äter vi middag bestående av lokala specialiteter samtidigt som du får chans att lära dig mer om vårt liv och den samiska kulturen.

Efter en natt i gästhuset på gården och en god frukost startar nästa äventyr, som är en dag på skoter. Er guide visar hur skotern fungerar och går igenom säkerhetsrutiner. Därefter kör vi genom fjällbjörkskog, över sjöar och myrar och, om vädret tillåter, tar vi oss upp på kalfjället. Här möts vi av oändliga vidder och fantastiska vyer. Guiden visar spår och berättar om djuren som lever här. Det finns goda chanser att få se både ren, älg, skogshare och räv. Har vi tur kan vi få se spår från rovdjur såsom lodjur och järv. Efter en härlig dag på fjället kommer vi tillbaka till gården där vi äter lunch tillsammans. Även på gården är det troligt att vi får se älgar på nära håll då de ofta kommer till oss för att äta hästarnas mat. Turen avslutas efter lunch med transfer tillbaka till Kiruna.

       

Passar både dig med ridvana och dig som aldrig suttit på en häst förut

Ridvana krävs, du ska kunna rida i snabbare gångarter än skritt

Flerårig ridvana krävs, du ska kunna kontrollera en häst i öppen terräng och ha god fysisk hälsa

Längd: 2 dagar

Datum: dec-april, enligt överenskommelse

Tid: Dag 1 kl. 15.50 – dag 2 ca. kl. 14:50

Ingår: Helpension (middag dag 1 – lunch dag 2), aktiviteter i programmet, guide (sve- och engelsktalande), hjälm, vinterytterkläder, transfer Kiruna

Pris: 5300 kr/pers, student 4950 kr/pers (min 2 pers)

Självrisk skoter: Max 8000 kr

Åldersgräns: 12 år
Viktgräns: 90 kg (för ridning)