OFELAS Islandshästar och guideservice

Vi är ett litet guideföretag där islandshästen står i centrum. Vi finns i nordligaste Sverige i skuggan av Kebnekaise, Sveriges högsta fjäll. Vår tanke med företaget är att kunna visa vår natur på ett naturligt och miljövänligt sätt.

Vi rör oss i en urgammal samisk kulturbygd där vi ständigt blir påminda om gångna generationers liv. Den delen blir ofta förbisedd i fraser som "den sista vildmarken". För oss är det ej någon vildmark utan vårt hem, där våra samiska förfäder levt under mycket lång tid. Vi vill gärna dela med oss av det vi har till människor som är intresserade av natur och kultur, samt gärna upplever det från hästryggen. Vi vill också erbjuda en professionell ridskola med bra ridutbildning.

Sommar och höst utgår vi med vår verksamhet från byn Nikkaluokta, vid foten av Kebnekaise. Resten av året har vi vår verksamhet i Puoltsa, en by som ligger mellan Nikkaluokta och staden Kiruna.

karta


Vi anordnar ridturer allt i från några timmar till veckoturer i fjällterräng. Vi har hästar som passar för både nybörjare och vana ryttare. Vi står också till tjänst med hela företagsarrangemang, har ridskola, erbjuder logi mm.

Sedan januari 2004 är vi godkänd ekoturismarrangör enligt kvalitetsmärkningen Naturens Bästa (se under sommarprogrammen de produkter vi valt att märka). Vårt företag är kvalitetssäkrat av ETOUR och vi bedriver kontinuerligt ett miljöarbete. Vi är sedan sommaren 2003 auktoriserade av Svenska Islandshästförbundet, vår anläggning, ridskola och turridning.

Titta i våra program och kontakta oss för mer information.Ofelaš är ett samiskt ord
som betyder vägvisare
och uttalas ÅfelaschKerstin Nilsson och Mats Berg

kerstin&matti etour

naturensbästa auktorisation


Naturens Bästas märkningskommittés motivering till godkännande av oss som ekoturismarrangör:
”En kunnig och erfaren hästturismarrangör som är en förebild för Norrbottens övriga naturturismföretagare. Den kvalitetsmärkta fjällridturen söder om Nikkaluokta är ett välutvecklat arrangemang, fyllt med fullödig kunskap och stor omtanke om områdets fauna och flora. Ett arrangemang utöver det vanliga, där inte minst den samiska kulturen förmedlas på ett inspirerande vis med äkthet och stor kunskap.”